Möt våra medarbetare Marcus Jönsson

Trivs med kombinationen


Marcus Jönsson har verkligen en passion för lantbruket. På Swedish Agro Machinery är han produktchef för vallmaskiner, pressar och materialhantering. När han har semester sitter han helst i tröskan.


Marcus driver inget eget lantbruk men hjälper gärna till på föräldragården. Pappa Håkan har köttdjur, en avelsbesättning med Charolais som han säljer till både avel och slakt. Förutom de runt 100 djuren på gården driver han 200 hektar mark med traditionell skånsk växtföljd, vall och majs. Marcus mamma Marie arbetar som förskollärare och driver bed and breakfast på gården under sommarhalvåret.

Att tröska är roligast


Marcus har alltid hjälpt till på gården och i dag bor han ett par hundra meter från gården där djuren finns.
– Jag tar alltid det mesta av min semester i skörden. Bäst gillar jag att köra tröska. Pappa har ett samarbete med en annan gård så vi kör en LEXION 750 från CLAAS. Det är kul att tröska, då får man kvittot på om man har gjort rätt eller vad man kunde gjort annorlunda.

Jag tar alltid det mesta av min semester i skörden. Bäst gillar jag att köra tröska. Pappa har ett samarbete med en annan gård så vi kör en LEXION 750 från CLAAS. Det är kul att tröska, då får man kvittot på om man har gjort rätt eller vad man kunde gjort annorlunda.

Från support till produktchef


Första gången Marcus kom i kontakt med en maskin från CLAAS var i slutet av nittiotalet när hans föräldrar köpte en gård där en MERCATOR 75 ingick i köpet. En maskin som familjen kom att använda under flera år. Efter avslutad lantmästarutbildning i Alnarp började Marcus arbeta som produktsupport för GPS-styrning och tröskor, då hos CLAAS tidigare importör i Sverige. Han arbetade med förarutbildningar, körde demo och hjälpte till att leverera maskiner.
– När Swedish Agro Machinery tog över ansvaret för importen i Sverige så var jag självklart intresserad av att arbeta för dem. När jag tog kontakt och ville ha en liknande tjänst så fick jag möjlighet att bli produktchef. Det var både spännande och lite nervöst, berättar han.


DISCO 9200 C AS är favoriten


Marcus var en av de första anställda i Swedish Agro Machinery och började sin anställning samma dag som företaget började sälja och serva CLAAS, den 1 oktober 2016. Som produktchef är Marcus länken mellan leverantör och säljare. Han förhandlar villkor, skapar kampanjer och ansvarar för produkten.
– Min favoritmaskin är självklart en DISCO 9200 C AS. Det är en slåtterkrosskombination som slår gräs och lägger samman gräset med mattor. Den jobbar i höga hastigheter, har hög kapacitet och är en riktigt bra teknisk lösning.


Kontakten med lantbruket är värdefull


Marcus har ibland intensiva perioder på jobbet och reser en hel del. När han är hemma åker han gärna ner till djuren för att koppla av.
– Det är skönt att få rensa huvudet lite. Det är också en fördel att jag själv arbetar praktiskt i lantbruket när jag träffar kunder. Jag kan prata deras språk och förstår hur deras vardag ser ut, menar Marcus.

Pappa Håkan uppskattar Marcus hjälp på gården. Eftersom han inte har någon anställd underlättar det arbetet för honom.
– Alla våra barn är intresserade av lantbruket på något sätt. Det är en klar fördel när vi ska ta in djur från betet eller vid arbetstoppen i skörden, att vi är flera som hjälps åt. Jag äger företaget men det är som ett familjeföretag, barnen sitter i styrelsen i driftbolaget, berättar Håkan.


Samarbetar kring maskininköp


Barnen får vara med som bollplank i maskinköpen. Håkan har bland annat en ROLLANT 455 UNIWRAP från CLAAS. Håkan planerar inte något maskininköp inom det närmsta året, men nästa inköp blir nog en ny lastare.
– Jag har en Volvolastare som är över trettio år gammal. Den används inte så många timmar, men många gånger om dagen. Slutar den fungera så är det knappast lönt att laga den, säger Håkan och skrattar.

Marcus drömmer om att arbeta som lantbrukare på heltid så småningom.
- Det är svårt att säga exakt vad jag kommer att göra längre fram. Men nu har jag fått den här möjligheten på Swedish Agro Machinery och jag vill verkligen ta till vara på den, säger han.